Vattenskoter - Flexibilitet och körglädje - Atlantica

Inloggad som ombud. test Logga ut?

Vad är en vattenskoter?

Vattenskoter är en typ båt vars längd understiger fyra meter och som drivs med en förbränningsmotor och ett vattenjetaggregat. Den är utformad för att framföras av en eller flera personer.

Inom vattenskoter finns det främst två typer av modeller, sittmaskin och ståmaskin (Jetski).

Sittmaskin

Sittmaskinen är den vanligaste vattenskotermodellen. Den är utformad för en eller flera personer som framför den sittande.

Den är, jämfört med ståmaskinen, mer stabil i vattnet, vilket gör den trivsammare att köra längre sträckor. Räckvidden på en sittmaskin är mellan 60-100 nautiska mil. Den har också fördelen att den har utrymme för bagage.

 

Vattenskoter erbjuder både flexibilitet och körglädje!

Ståmaskin

Ståmaskinen eller Jetskin är ovanlig i Sverige och används främst som för tävling.

Den är avsedd att framföras av en person stående. Den har ett instabilt skrov som sjunker under ytan när den inte körs. 

Vi försäkrar idag inte ståmaskiner/jetskis.

Tips till vattenskoterägare

Nedan har vi tips till dig som är vattenskoterägare: 

  • Om din båthandlare inte tipsar dig om stöldskydd till din vattenskoter, såsom söksystem, är det en bra idé att köpa till efteråt för att minska risken för att få den stulen.
  • När du köper din vattenskoter bör du även köpa till ett kapell som skyddar din vattenskoter under transport samt förvaring.
  • Du bör även köpa en vattenskoterbrygga. Bryggan skyddar din vattenskoter från vind och sjö. Om du inte har en vattenskoterbrygga bör du förtöja vattenskotern med fören utåt, framförallt om den riskerar att utsättas för hårdare vind och sjö. Förtöj även med något slacka tampar för att göra vattenskotern mera följsam i sjön.
  • Om du har en sittmaskin bör du tänka på att även om den är stabil i vattnet finns det alltid en risk för stänk och att ramla i vattnet. Därför att är det viktigt att du har rätt skydd när du är ute och åker, såsom våtdräkt och/eller flytväst.
  • Koppla dig till säkerhetsströmbrytaren för att minska risken för olycka om du trillar av eller om något händer annat händer under åkturen.
  • Sjunker din vattenskoter måste du agera fort för att minska risken för korrosion. Först och främst bör du koppla bort pluspolen på batteriet för att ta bort strömförsörjningen, vilket minskar risken för galvanisk korrosion. Kontakta även en reparatör som kan hjälpa dig att ta hand om motorn direkt när du har tagit upp vattenskotern. När motorn väl exponeras mot luft går det snabbt för motorn att korrodera. 
  • Vissa vattenskotermodeller är känsliga för att bogseras i högre fart. Bogseras den för snabbt kan kylvatten tränga in och skada motorn.
  • Vid upptagning bör du tvätta av vattenskotern för att undvika beväxning samt havstulpaner och snäckor. Skruva även av/på dyvikan för att släppa ut slagvatten. 
  • Inför transport ska vissa vattenskotrar köras rena på kylvatten. Det gör du förslagsvis genom att gasa ett par gånger när du har tagit upp den ur vattnet. Risken är annars att det kommer in vatten i motorn, vilket kan skadar den. Spänn även fast vattenskotern ordentligt i trailern så att den inte rör sig under färd.

Vinterförvaring av vattenskoter

Läs mer om hur du vinterförvarar din vattenskoter!

Försäkring för vattenskoter

Här kan du läsa mer om vår vattenskoterförsäkring samt våra tilläggsförsäkringar!

Regler för vattenskoter

Under de senaste åren har det varit mycket debatt kring vattenskoter och hur de framförs på sjön. Det som Sjöfartsverket dock framhäver är att ”den som kör vattenskoter har lika stort ansvar som övriga sjötrafikanter att följa de regler som finns och att känna till vilka regler som gäller där man kör. Som vattenskoterförare måste man därför känna till sjövägsreglerna och i övrigt använda gott omdöme i förhållandet till annan sjötrafik.”

Du kan läsa mer på Sjöfartsverkets hemsida samt på Kustbevakningens hemsida

Vattenskoter

Din vattenskoter ger dig både flexibilitet och körglädje ute på sjön. Men för att du ska känna dig trygg och kunna njuta ordentligt bör du ha den försäkrad. Vi hjälper dig gärna med en försäkring på din Kawasaki, Sea-Doo eller Yamaha!

Räkna här